Annons

Annons


Äntligen har värmen kommit!

Äntligen har värmen kommit! Och vad betyder det? Dags att GRILLA! Det brukar vi i för sig göra även på vintern för att det är så himla gott. Det är ändå en fantastisk känsla nu när man kan plocka fram grillen, utemöblerna och faktiskt kunna sitta utomhus och äta middag. Och det finns så himla mycket gott man kan grilla. Idag bjuder vi på ett fräsch favoritrecept som finns i vår kokbok ”Till bords med Systrarna Eisenman” – grillad biff och zucchini med buffelmozzarella, chili, mynta och citron.

Annons

Här är det värt att kosta på sig buffelmozzarella, som tillverkas av mjölk från vattenbuffeln. Mozzarella di Bufala Campana får endast tillverkas av vattenbuffelmjölk från vissa områden i Italien. Den har en gräddigare och porösare konsistens och en fastare yta. Smaken är dessutom något syrligare än den vanliga mozzarellen – framförallt är den är så otrolig god! Idag får ni även ett vintips som passar rätten!

Ha en ljuvlig helg i värmen kära läsare och HAPPY GRILLNING!

Foto: Ulrika Ekblom


Grillad biff och zuchinni med buffelmozzarella, chili, mynta och citron

800 g ryggbiff i skivor
200 g zucchini
400 g buffelmozzarella
2 röda chilifrukter
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
rivet skal från 1 citron

1 msk pressad citronsaft
½ dl hackad basilika
½ dl hackad mynta
flingsalt och svartpeppar
ev olivolja och smör till stekning

Skär zucchinin tunt på längden, gärna med mandolin eller en vass osthyvel. Riv mozzarellan i bitar. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken.

Rör ihop ½ dl av olivoljan med vitlöken och hälften av chilin. Blanda med zucchinin. Blanda citronskal och -saft med resten av oljan och chilin. Torka av köttet och salta och peppra det runtom.

Grilla köttet eller stek i smör och olja i en het stek- eller grillpanna i några minuter på varje sida. Det kan med fördel vara rosa inuti. Lägg det på en skärbräda och låt vila.

Grilla eller stek zucchinin i lite olja i en het stek- eller grillpanna. Den ska helst inte bli för mjuk utan gärna ha kvar lite tuggmotstånd. Skär köttet i tunna skivor och varva det snyggt med zucchini och mozzarella på tallrikar eller ett stort fat. Ringla över citron-, chili- och olivoljedressingen. Strö över basilika, mynta, flingsalt och svartpeppar och servera.

DRYCKESTIPS: Välj gärna ett rött vin som är gjort på druvan aglianico, till exempel Rubrato från Kampanien, som har en struktur som passar bra till både köttet och mozzarellan.

LÄS OCKSÅ

(0)

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin