Annons

Annons


Empanadas med kryddig köttfyllning

Empanadas är små bakade degknyten som man fyller med olika goda röror. De kan vara formade som halvmånar eller runda, ätas varma eller kalla, ätas som de är eller doppas i en god sås. Empanadas passar vid så många olika tillfällen – till mingelfesten, som matsäck ute i skidspåret eller kanske framför melodifestivalen i helgen istället för chips och ostbågar! Idag bjuder vi på ett recept på empanadas fyllda men en kryddig nötfärsröra.

Annons

Trevlig helg önskar vi er!

Empanadas

Foto: Roland Persson

Empanadas med kryddig köttfyllning
ca 24 stycken

Deg
5 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 tsk strösocker
1 tsk torrjäst
1 msk smält smör
1 ägg
1 msk matolja
1–1 ½ dl vatten

Kryddig köttfyllning
1 liten gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk olivolja
300 g nötfärs
1 tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
½ tsk malen vitpeppar
½ tsk malen kardemumma
½ tsk malen kanel
½ tsk malen muskotnöt
½ tsk malen ingefära
½ tsk paprikapulver
1 krm malen kryddnejlika

Börja med degen. Blanda vetemjöl, salt, socker och torrjäst. Tillsätt smör, ägg och olja i mjölblandningen. Värm vattnet till 40 grader, tillsätt det i mjölblandningen och arbeta degen smidig. Låt jäsa i 30–40 minuter under bakduk.

Värm ugnen till 200 grader.

För att göra fyllningen, fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter. Rör i nötfärs och bryn tills den är genomstekt. Blanda de torra kryddorna, rör ner i köttfärsen och fräs i ytterligare någon minut. Låt fyllningen svalna.

Ta upp degen och knåda den smidig. Kavla ut tunt och stansa ut rundlar, cirka 8 cm i diameter. Lägg på 1 msk fyllning. Pensla kanten med vatten och vik över till en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg. Grädda i 13–15 minuter eller tills de är gyllenbruna.

LÄS OCKSÅ

(0)

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin
annonssamarbete med laroche