Annons

Annons


Laga mat med ogräs – Chèvrepaj med kirskål och valnötter

Träden spirar. Upp ur jorden tittar små gröna skott. Våren och grönskan fullkomligen sköljer över oss. Men, med den kommer även ogräs. Du svär över det när det tar över din gräsmatta och blomsterrabatter. Du rensar och rensar och ändå fortsätter det att komma tillbaka. Du skyr inga medel för att få bort det.

Annons

Dock så välkomnar vi – och älskar ogräs!  Vi ser inte ogräs som en otäck fiende utan snarare som att ha ett skafferi precis utanför dörren – ett skafferi av gratis, nyttigt och framförallt goda gröna delikatesser.

Chèvrepaj med kirskål och valnötter
HiBW1_MG_5417JG

Denna paj var med i ELLE mat & vin för en massa år sedan. Plåtade gjorde min goda vän och fotograf Jenny Grimsgård. Vi ville testa något annorlunda och ”tweakade” lite med färgerna i bilderna. Tror dock att det var originalbilderna som till slut hamnade i tidningen.

 

Chèvrepaj med kirskål och valnötter

6-8 portioner

Pajskal
125 g smör kallt
3 dl vetemjöl
ev lite iskallt vatten
¼ tsk salt

 

Fyllning
ca 100 späda kirskålsblad
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
1 msk honung
2 krm salt
ca 200 g chèvreost
1 dl hackade valnötter

Arbeta ihop smör, vetemjöl och salt för hand eller i en matberedare. Tillsätt några droppar vatten och degen känns för torr. Täck degen med plastfolie och ställ in i kylen i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Kavla ut degen och täck en pajform, 25 – 27 cm i diameter, alternativt tumma ut degen i en pajform. Ställ in formen i kylen i ytterligare 15 minuter.

Nagga botten med en gaffel och grädda pajskalet i ugnen i ca 10 minuter.

Sänk ugnen till 175 grader efter du har gräddat klart pajskalet.

Koka upp lite lättsaltat vatten. Förväll kirskålen i ca 1 minuter. Häll bort vattnet.

Vispa äggen. Blanda i mjölk, grädde och salt. Smula ner chèvreosten. Rör i kirskålen och valnötter. Häll upp fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda mitt i ugnen i 30 – 40 minuter eller tills pajen börjar bli gyllenbrun.

Fler rätter som vi lagar med ogräs är:

risotto

Risotto med nässlor

Frittata med nässlor, sparris, potatis och parmesan

Frittata med nässlor, sparris, potatis och parmesan

LÄS OCKSÅ

(0)

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin
annonssamarbete med laroche