Annons

Annons


Ruths marängkakor med syltgömma

Detta recept fick vi från Monicas ex-pojkväns farmor Ruth! Hon hade en fantastisk receptsamling där handskrivna recept blandades med urklipp från gamla veckotidningar. Under åren har vi »stulit« många recept från Ruths väl nötta pärm. Bland annat dessa marängkakor med syltgömma – men även chokladknäcksnittar och de frasigaste frasvåfflor någonsin.

Annons

Marängkakorna passar för övrigt perfekt till 6 juni-fika!

Foto Ulrika Ekblom

.

Ruths marängkakor med syltgömma

ca 15 kakor

150 g kylskåpskallt smör
2 msk strösocker
3 dl vetemjöl
ca 3/4 dl sylt, t ex av hallon eller jordgubbar
Maräng
1 äggvita
1 dl strösocker
1/2–1 dl mandelspån

Värm ugnen till 175 grader.

Kör snabbt smör, socker och mjöl i en matberedare eller nyp ihop för hand på ett bakbord – överarbeta inte degen. Låt stå i kylskåpet i ca 30 minuter. Dela degen och rulla till två längder. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Gör en fördjupning längs mitten av längderna och fyll med sylt.

Vispa äggvitan till hårt skum i en ren bunke. Tillsätt sockret och vispa till en fast maräng. Bred försiktigt ut marängen på längderna och strö över mandelspån. Grädda i 15–20 minuter eller tills marängen är gyllenbrun.

Låt svalna något på plåten. Skär sedan längderna i sneda bitar och lägg över dem på ett galler för att kallna helt.

Receptet kommer från vår bok Sommarens söta.

 

Foto Ulrika Ekblom

LÄS OCKSÅ

(0)

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin
annonssamarbete med laroche