Annons

Annons


Svarta bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

Att följa Martin Nordin på Instagram (martin_nordin) är ett måste! Att köpa hans nyutkomna kokbok ”Gröna Burgare” är ett ännu större måste! Den är fullproppad med en massa spännande köttfria varianter på hamburgare. Vi blir alltid lika imponerad när en vegetarisk kokbok ges ut – som inte bara attraherar vegetarianer utan även vi köttätare! 🙂
Idag får ni hans goda recept på svarta bönburgare med gruyéreost och karamelliserad lök.

Ha en bra vecka!

Foto: Martin Nordin


Svarta bönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök

6 burgare

6 dl kokta svarta bönor
raps- eller jordnötsolja att steka i
1 dl finhackad gul lök
1 tsk milt chilipulver, till exempel Piment De Espelette
1 tsk rökt paprikapulver
3 msk bbq-sås
1 dl rostade valnötter
2 msk finhackad koriander
1 dl kokt svart ris
1 dl pankoströbröd

Karamelliserad lökröra:

2 medelstora gula lökar
2 msk smör
1 msk rödvinsvinäger

Till servering:

120 g Gruyèreost
6 hamburgerbröd
smör
romansalladsblad

1. Spola bönorna i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag.
2. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs löken på ganska hög värme tills löken har fått färg, och är på gränsen till bränd.
3. Dra ner plattan till medelvärme och lägg i chili- och paprikapulvret och rör om så att chilin fördelas jämnt. Tillsätt bbq-såsen, rör om och ta sedan stekpannan från värmen.
4. Hacka valnötterna och lägg dem i en skål tillsammans med koriander, ris, pankoströbröd och bönor. Blanda ihop ingredienserna med en potatisstomp (bönorna ska bara bli lätt mosade). Tillsätt den frästa löken och rör om så att allt blandas.
5. Ta en handfull smet i taget och forma sex runda biffar, antingen för hand eller med hjälp av en stansring. Lägg biffarna på ett fat och täck med plastfolie. Låt stå i kylen i minst 1 timme, gärna längre, så håller de ihop bättre när du steker dem.

Annons

6. Lökröra: Skala och hacka löken. Lägg lökhacket och smöret i en kall kastrull. Värm upp på medelvärme och lägg på locket. Löken kommer snart att börja släppa vätska och smakerna kommer att koncentreras genom att löken får koka i sin egen vätska. Rör om med en träslev ungefär var femte minut i 30–40 minuter. Kolla så att det inte bränner vid – om du märker att det börjar bli för torrt kan du tillsätta vinägern tidigare.
7. Ta av locket, häll på vinägern, höj värmen och reducera kraftigt under omrörning i cirka 15 minuter. Ta kastrullen åt sidan.
8. Värm ugnen till 180 grader.
9. Värm upp några matskedar olja i en stekpanna på medelvärme. Stek biffarna i några minuter på båda sidor tills de har fin färg. Lägg över biffarna i en ugnsform. Lägg några ostskivor på varje biff och grilla i ugnen tills osten har smält.
10. Pensla lite smör på brödens snittyta och grilla bröden ugnen i några minuter tills de fått fin färg.
11. Lägg en biff i botten på varje bröd. Lägg på ett salladsblad och klicka på en generös sked av lökröran.

LÄS OCKSÅ

(0)

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin