Annons

Annons


10 bästa matfilmerna

Om det är något vi gillar nästan lika mycket som att laga mat så är det att titta på bra matfilmer. Här kommer tips på några av våra favoriter!

Dinner Rush

1. Dinner rush (2000)

I New Yorks hippa Tribecaområde ligger den italienska restaurangen Gigino. Denna drama utspelar sig under middagsserveringen där vi får vi följa både gäster och anställda under en hektisk kväll. Ägaren Louis är missnöjd med hur hans son, stjärnkocken Udo, har förvandlats hans familjerestaurang till en innekrog. Udo konkurrerar om en av servitriserna med andrekocken, som dessutom är hårt ansatt av två lånehajar som gästar restaurangen.

Annons

Ibland drömmer vi om att ha en egen restaurang där vi naivt tror att vi kan gå från bord till bord och prata med gästerna lite som Louis gör, utan att faktiskt behöva jobba!

kärlek

2. Kärlek het som chili (1991)

En kärlekshistoria som utspelar i Mexico där man får följa Tita i hennes stora sorg att inte få gifta sig men mannen hon älskar. Enligt tradition, tvingar Titas stränga mor att hennes äldre syster ska gifta sig först, så att Tita förblir ogift och kan ta hand om mamman. För att få utlopp för sina undertrycka känslor, lägger Tita ned sin själ i matlagningen och upptäcker att hon kan förmedla sina känslor och påverka människorna omkring henne via de maträtter hon lagar.

Scenen när Tita måste baka bröllopstårtan till systern och gråter tårar i smeten vilket resulterar i att alla gäster blir sorgsna istället för glada är en klassiker! Ett tips är att läsa boken innan ni ser filmen.

Chef

3. Chef (2014)

När chefskocken Carl Casper (Jon Favreau) plötsligt säger upp sig från en fin restaurang i Los Angeles på grund av en turbulent konflikt med restaurangens ägare, står han utan jobb. Han bestämmer sig för att åka till Miami där han slår sig samman med sin vän och sin son, och köper och restaurerar en food truck. Man får följa dem när de kör från stad till stad, från Miami till Los Angeles, och Carl får återfinna sin passion för matlagning och sin relation till sin son.

Härliga scener där smaskiga mexikanska grillade mackor langas ut till folkmassorna ur en food trucks trånga lucka. Man kan inte annat än att bli inspirerad att köpa en egen food truck och ge sig ut på vägarna genom USA!

Julie and Julia

4.  Julie & Julia (2009)

Julie Powell (Amy Adams) drabbas av missnöje på jobbet och en 30-årskris och bestämmer sig för att lära sig laga mat och påbörja ”The Julie & Julia Project”. Hon ska dokumentera och blogga om hur hon under 365 dagar lagar sig igenom hela Julia Childs, en känd amerikansk kock och kokboksförfattare, klassiska kokbok ”Det franska köket” från 1961 – alla 536 recept! Man får följa henne genom alla missöden och kulinariska höjder.

Vi har faktiskt en egen Julie! När Ann Christine Petterson fick vår ”Sommarens söta” i present, bestämde hon sig att laga sig igenom hela boken och blogga om det!

No Reservations

5. Kärlek på menyn (2009)

Mästerkocken och arbetsnarkomanen Kate Armstrong (Catherine Zeta-Jones) styr över en trendig Manhattan restaurangkök när plötsligt en dag förändras hennes liv. Hennes syster dör och Kate får ta hand om hennes 9-åriga dotter samtidigt som en kaxig kökschef anställs på restaurangen. Nick Palmer (Aaron Eckhart) är en frisk fläkt som Kate inte tar till sig så lätt. Men snart börjar Kate släppa in honom och börja förstå att det finns ett liv utanför köket där känslor och kärlek har en viktig plats på livets meny.

En fin film som man blir lite tårögd av både den fina kärlekshistorien som uppstår men även av de passionerade matscenerna!6. Ratatouille (2007)

En animerad film av Walt Disney som handlar om råttan Remy som bor i Paris. Hans stora dröm är att få bli mästerkock och är därför speciellt noggrann vad han äter och inte vill äta.  Till skillnad från de andra råttorna, som gärna äter sopor, vill Remy äta färska, goda matvaror. En dag möter han Linguini, en kökspojke utan någon som helst kunskap om mat, i köket på en av Paris bästa restauranger. Remy upptäcker att hans dröm om att bli kock faktiskt kan gå i uppfyllelse! När Linguini upptäcker att råttan Remy  kan faktiskt laga mat, bestämmer de sig för att samarbeta.

En favorit för hela familjen!

eat

7. Mat, dryck, man, kvinna (1994)

En familje- och relationsdrama som handlar om den taiwanenisk Chu, en änka och pensionerad mästerkock som bor med sina 3 ogifta döttrar där de samlas varje söndag vid matbordet för att avnjuta middag tillsammans. Filmens inleds med en härlig scen där pappan tillagar fantastiska rätter, en efter en, till sin familj. Filmens genomgående tema tar upp den hur viktigt riktig matlagning och gemensamma måltider betyder för familjen och deras samvaro.

En rörande och rolig film som inspirerar till asiatisk matlagning och sköna söndagsmiddagar med vänner och familj, som man önskar man hade varje söndagskväll!

sideways

8. Sideways (2004)

En drama-komedi som utspelar sig i Kaliforniens natursköna wine country där man får följa den nyskilda misslyckade författaren och vinfantasten Miles Raymond (Paul Giamatti) och sin vän kvinnotjusaren och fd känd skådespelaren Jack. Jack ska gifta sig och männen är ute på en sista kill-resa där de ska besöka vingårdarna men vännen Jack är mer intresserad av att utforska andra kvinnor sin sista helg som singel.  Det är ingen direkt matfilm men vi njuter av de komiska scenerna där Miles, en passionerad men cynisk vinfantast tvingas utforska sig själv och sina misslyckanden.

Ingen av oss har varit i Kaliforniens wine country, men resemålet finns på vår ”bucket list” att en dag åka dit och äta och dricka oss igenom den!

babette

9. Babettes gästabud (1987)

En stormig natt år 1871 anländer en ung, fransk kvinna, Babette, till en liten by på Jyllland. Under oroligheterna i sitt land har hon förlorat allt hon äger. Hon är också efterlyst där och har nu flytt från Frankrike för att söka skydd hos två fromma prästdöttrar, Filippa och Martine, i den lilla byn. Babette får arbete som systrarnas hushållerska. Hon anpassar sig väl till livet i den gudfruktiga byn, men förblir ändå oåtkomlig och mystisk för innevånarna. Babettes enda band med sitt modersland är en lottsedel, som förvaltas av en vän i Paris. En dag, efter många år i Danmark får Babette nyheten om att hon vunnit 10.000 francs. Alla i byn blir mycket upprörda, eftersom man nu tror att Babette skall ge sig av. Men i stället ber hon de båda sustrarna om tillåtelse att arrangera en riktig fransk festmåltid – ett överdådigt gästabud…

Det var säkert 20 år sedan vi såg filmen – men är sugen på att se den igen. Och kanske ska man t om prova att laga hela festmåltiden!

ba

10. The Lunchbox (2014)

Mumbais 5000 Dabbawalas (Lunchlådeservice) levererar 170000 lunchlådor varje dag – och endast en på miljonen kommer på avvägar!

I Mumbais intensiva storstadsmyller sammanför en fellevererad lunchlåda två mycket olika öden. Den lite småsura och pensionsmogna änklingen Sajaan tar av misstag emot den lunch som hemmafrun Ila har förberett för sin man. Den himmelska måltiden blir början på en humoristisk och rörande brevväxling i en matlåda fylld av passion, längtan och hopp inför framtiden. Sajaan och Ila finner en efterlängtad vänskap där de kan ge uttryck för sina innersta tankar, drömmar och sorger och som hjälper dem att se och uppskatta de ljusa stunderna i livet.

Man kan inte låta bli att springa iväg till närmaste indiska restaurang alternativt laga indiskt mat själv, så fort man har kollat klart på denna film. Den väcker verkligen smaklökarna till liv. 

LÄS OCKSÅ

(0)

AnnonsAnnons
Senaste från Elle Mat & Vin
Annonssamarbete med Aller Media Shop