Annons

Annons


Färska vårrullar med nudlar, mango, jordnötter och ärtskott

För många år sedan anlitades vi för ett catering uppdrag där vi skulle laga en asiatisk buffé. Förutom ett tiotal andra rätter skulle vi även göra dessa vårrullar. Vi rullade. Vi rullade. Och vi rullade. Tiden gick och vi insåg att vi aldrig skulle hinna bli färdiga innan gästerna kom. Det slutade med att vi fick ringa in alla våra vänner som tursamt nog kunde komma och hjälpa till. Lyft inte luren ännu – här är det bara 12 vårrullar som ska rullas mot våra 200 …

Foto: Ulrika Ekblom

Färska vårrullar med nudlar, mango, jordnötter och ärtskott
samt Nuoc Chamsås
12 stycken

ca 100 g tunna risnudlar
ca 1/2 rödlök
1/2 gurka
1 mango
en näve ärtskott
1 dl salta jordnötter
12 rispapper
12 kvistar färsk mynta
12 kvistar färsk koriander

Nuoc Chamsås
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
5 msk strösocker
1/2 dl kokande vatten
1/2 dl fisksås (för vego alternativ, läs nedan)*
1 dl pressad limesaft
(ca 3 lime)

Kärna ur och finhacka chilin till nuoc chamsåsen. Skala och pressa vitlöken. Blanda chili, vitlök och socker i en skål och häll över vattnet. Tillsätt fisksås och limesaft. Rör tills sockret har löst sig. Låt såsen stå i kylen i minst 30 minuter. *Det är svårt att ersätta fisksåsen men en vegetarisk alternativ. Fiskåsen bidrar med umami (den femte grundsmaken) och kan ersättas med ljus miso eller soja. Såsen får då en annan karaktär.  Smaka av med mindre mängder.

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och skölj nudlarna i kallt vatten.

Annons

Skala och skär rödlöken i tunna skivor och lägg dem i en skål med kallt vatten. Dela gurkan på längden och gröp ur kärnorna. Skär gurkan i tunna stavar, cirka 5 cm långa. Kärna ur, skala och skär mangon i tunna stavar. Finhacka jordnötterna.

Doppa ett rispapper i ljummet vatten, ta upp det och vänta i några sekunder tills pappret är så mjukt att det kan rullas. Lägg lite mynta och koriander mitt på pappret. Fortsätt med lite av nudlarna, mangon, gurkan, rödlöken och ärtskotten. Strö över lite jordnötter. Vik in kanten från både vänster och höger och rulla sedan ihop nedifrån till en rulle. Gör likadant med alla rispapper och all fyllning.

Rullarna kan antingen serveras hela eller delas på snedden mitt på. Servera med såsen.

 

LÄS OCKSÅ

(0)

AnnonsAnnons
Senaste från Elle Mat & Vin
Annonssamarbete med Zeta
Annonssamarbete med Marabou