Annons

Annons


Quinoasallad med lax, mango, lime och chili

I helgen var vi på 45-års fest hos vår kompis Vicki. Vi har känt Vicki sedan gymnasiet och hon ordnar alltid så roliga fester och bjuder på goda middagar. Hon är faktiskt en av de få vänner som ”vågar” bjuda hem oss på mat – och det är alltid så gott! Hennes matintresse har smittat av sig på sin dotter Cassandra 15 år, som kvällen till ära, hade lagat en riktig fräsch quinoasallad med lax, mango, chili och lime. Fantastiskt gott!

Vi har känt Cassandra hela hennes liv – vi minns när vi satt barnvakt för henne när hon var bebis och hur hon ofta hängde på vårt café- och kokbokhandel The Cookbook Café. Hon hjälpte oss i köket och brukade charma kunderna när hon stod och tog betalt i kassan, endast några år gammal. Åh vad vi älskade att mata henne med sötsaker – förmodligen till hennes mammas stora förtret eftersom vi själva hade inga barn då och förstod inte bättre!

quinoasallad
Quinoasallad med lax, mango, rödlök och koriander
ca 4 portioner

ca 400 g färsk lax, gärna Salmalax
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
saften från 2 lime
2 msk olivolja
2 msk fisksås
1 tsk strösocker
ca 1/4 rödlök
1/2 gurka
1 mango
4-5 msk hackad koriander
4 portioner quinoa
salt och svartpeppar

färsk koriander till garnering

Skär laxen i kuber. Skala och pressa vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda vitlök, chili, lime, olivolja, fisksås och socker. Blanda såsen försiktigt med laxen. Låt stå i kylen i 30 minuter till 1 timme. Rör om försiktigt då och då.

Annons

Ifall man vill få en mildare smak på den råa rödlöken, skala och hacka rödlöken och lägg den i en skål med kallt vatten i minst 10 minuter. Sila av vattnet. (Lisa brukar alltid göra så eftersom hon inte gillar rålök. Monica å andra sidan älskar rå rödlök!)

Skala, kärna ur och skär gurka och mango i bitar.

Koka quinoan enligt förpackningen. Skölj med kallt vatten och låt rinna av. Rör ihop quinoan med lax, rödlök, gurka, mango och koriander. Smaka av med salt och peppar.

cassandra

LÄS OCKSÅ

(0)

AnnonsAnnons
Senaste från Elle Mat & Vin
Annonssamarbete med Zeta
Annonssamarbete med Marabou