Annons

Annons


Sommar, Järvsö och grillning

Jag (Lisa) och min familj är i Järvsö i Hälsingland. Vi brukar alltid vara här några veckor på sommaren och i år har vi hyrt en superfin stuga, som ligger precis intill Ljusnan. Vår mamma kommer från Järvsö, vi har själv bott här några år när vi var yngre och det var i Järvsö, jag träffade min man Lars. Så för mig har Järvsö en speciellt plats i mitt hjärta och det blir lite att ”komma hem” när vi kommer hit, fastän jag egentligen bara bodde här i 3 år. Vi trivs verkligen här – det är ju så fint! Vi njuter av lugnet, naturen, tid att vara tillsammans som familj och med våra kompisar. För några av mina bästa kompisar har jag kvar från tiden när vi bodde här –  Sanna och Veronica – som jag och Monica har känt i 32 år! Vi bor alla i Stockholm nu, men kommer ofta hit och då passar vi på att umgås riktig mycket!

Version 2

Häromkvällen var vi alla (13 stycken) hos oss och grillade. Fredrik (Sannas man) som är kock, hade som vanligt svårt att hålla sig från köket och tillsammans grillade vi riktigt fint kött från Hälsingestintan. Det blev en härlig klassisk grillbuffé med flankstek och flapstek, köttfärsspett, grillad purjolök med brynt smör och rostade hasselnötter, grillade grönsaker, färska majskolvar, ugnsrostad potatis, sallad med Ranch dressing, bearnaisesås och som avslutning, glass och färska jordgubbar från Tallåsen. (Som vanligt blev det tyvärr inte så många bilder då vi var alla vrålhungriga, och ville hinna äta maten innan den svenska sommarkvällen kylde ner den…..)

Annons

 

Grillad purjolök med brynt smör, hasselnötter och kapris

Grillad purjolök med brynt smör, hasselnötter och kapris
4-6 portioner

4 purjolökar
ca 50 g hasselnötter
100 g smör
ca 2 msk olivolja
4 msk kapris

Skölj purjolöken noga. Dela den i ca 10 cm långa bitar. Koka upp i lättsaltat vatten och sjud purjon i 8-10 minuter, tills den är mjuk. Ta upp purjon ur vattnet och låt rinna av.

Rosta hasselnötterna i 200 graders ugnsvärme i 4-5 minuter. Låt svalna något och gnugga sedan bort skalen. Hacka nötterna. Smält smöret i en kastrull på låg värme tills det blir gyllenbrunt och får en nötaktig doft, men var försiktigt så att det inte bränns.

Pensla purjolöken med olja och grill den runtom i några minuter tills den får färg. Den kan också stekas i en grill- eller stekpanna. Lägg upp purjolöksbitarna hela eller skurna i mindre bitar på ett fat. Häll över smöret och strö över nötter och kapris.

grill

Vi grillade både flankstek och flapstek, båda styckdetaljer av nötkött som har en lång och grov fiberstruktur och passar väldigt bra att grilla.  Vi smaksatte köttet med olivolja, vitlök, salt och svartpeppar.  För att köttet skulle bli riktigt fint och mört, grillade vi det till en innertemperatur på 56-58 grader, lät köttet vila i några minuter och skar sedan upp det. Tänk på att det är viktigt att skära tvärs över muskelfibrerna, annars blir köttet segt.

grill3Fredrik – lagar alltid så god mat!

.grill2

potatis

jarvso

LÄS OCKSÅ

(0)

AnnonsAnnons
Senaste från Elle Mat & Vin
Annonssamarbete med Zeta
Annonssamarbete med Marabou