Annons

Annons


Sportlov och asiatisk nudelsoppa

Denna vecka är sportlov för oss Stockholmare och för många betyder det härliga dagar ute i skidbacken, i längdspåret eller på skridskobanan. Men visst är det så att allt för ofta består lunchen av en tråkig (och dyr!) hamburgare i skidrestaurangen eller en torr medhavd macka som matsäck?  Idag tipsar vi om en mycket godare måltid att njuta av i den friska vinterkylan eller mysiga värmestugan. Vad sägs om en värmande nudel- och kycklingsoppa med smak av Asien?


Värmande vietnamesisk nudelsoppa med kyckling
Foto: Ulrika Ekblom 

Värmande vietnamesisk nudelsoppa med kyckling

ca 4 portioner

2oo g kycklingfilé
salt och peppar
ca 2 msk rapsolja
200 g risnudlar
ca 20 g färsk ingefära
1 citrongräs, endast det vita
1 röd chili
1 morot
125 g pak choi
2 salladslökar
8 kaffir limeblad
1 msk finhackad koriander
1 1/2 liter hönsbuljong
1 lime i klyftor

Skär kycklingen i små kuber. Salta och peppra och stek dem i olja tills de är genomstekta. Lägg åt sidan och låt kallna.

Annons

Bryt sönder nudlarna i mindre bitar. Finhacka ingefäran och citrongräset.

Dela, kärna ur och skär chilin i skivor. Skala moroten och skär den i tändsticksstora stavar. Grovhacka pak choien. Skiva salladslöken.

Fördela alla ingredienser utom buljong och limeklyftor i fyra behållare med lock. Värm buljongen, smaka av med salt och peppar och häll upp i en termos.

Häll vid servering upp buljongen i behållarna. Sätt på locket och låt stå. i cirka 5 minuter eller tills nudlarna är mjuka. Var försiktig om behållaren är av glas eftersom den blir väldigt varm. Tänk också på att inte hålla den varma buljongen i för kalla glasburkar för då kan glaset spricka. Soppan kan också serveras i emaljmugg eller kåsa.

Servera med limeklyftorna.

Receptet kommer från senaste kokbok ”Till bords med Systrarna Eisenman”.

.

LÄS OCKSÅ

(0)

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin