Annons

Annons


Ugnsbakad torsk med ägg- och örtpankoströssel och blomkålspuré

Fredag och snart helg! Senaste veckan har ju bara svischat förbi! Funderar ni på vad ni ska laga för middag i helgen? Nu när blomkålen är i säsong, passa på att laga denna krämiga blomkålspurén som passar fint till ugnsbakad torsk toppad med krispigt rostat pankoströbröd, ägg och färska örter. Jag (Lisa) lagade rätten förra veckan; maken och barnen åt med glädje och slickade i sig blomkålspurén från tallriken!

Panko är den japanska varianten av vårt ströbröd – där ”pan” betyder bröd och ”ko” betyder små bitar. Panko liknar snarare små flaggor än smulor och görs av bröd utan kanter. Den japanska ströbrödet är både lättare och frasigare än det svenska och absorberar inte lika mycket fett – därför är det nuförtiden ett måste i våra skafferier.

Trevlig helg på er!

torsk2


Ugnsbakad torsk med ägg- och örtpankoströssel och blomkålspuré
4 portioner

600 g torskfilé
1 1/2 dl panko-ströbröd
1 ägg, hårdkokt
2 msk hackad gräslök
1 msk hackad dill
1 tsk rapsolja
2 msk smör

Blomkålspuré
800 g blomkål
1 lier grönsaksbuljong
2 msk smör
ca 1/2 dl crème fraîche
salt och peppar

dill till garnering

Värm lite rapsolja i en stekpanna. Tillsätt pankoströbrödet och rosta gyllenbrunt. Hacka ägget. Blanda ägg, panko, gräslök och dill. Smaka av med salt.

Värm ugnen till 175 grader.

För att göra blomkålspurén, skär blomkålen i mindre bitar. Lägg ner dem i en kastrull med buljong och låt koka i cirka 10 minuter eller tills blomkålen är mjuk. Häll bort buljongen och klicka ner smör och crème fraîche. Mixa till en slät puré med stavmixer eller i matberedare. Smaka av med salt och peppar.

Annons

Lägg torskfilérna i en smord ugnsform. Salta och peppra. Lägg några klickar smör på fisken och baka i ugnen i ca 15 minuter eller tills fisken är genomkokt.

Lägg blomkålspurén i botten på en tallrik, toppa med en bit torsk och strö över det krispiga panko-och äggströsslet. Garnera med färsk dill.

torsk

LÄS OCKSÅ

(0)

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin